Behandlingar

Slider

Undersökning

 

När du kommer till oss för en undersökning kommer vi att gå igenom din munhälsa. Vi ställer frågor om din allmänhälsa, tidigare tandvårdserfarenheter och frågar dig om dina önskemål och behov. Vid en undersökning tittar vi efter kariesangrepp, hur fästet för dina tänder är, grad av slitage i bettet och hur dina slemhinnor i munnen är.

Vi kan behöva ta ett antal digitala röntgenbilder och ibland även kliniska foton med digitalkamera.

Du får information om din muns hälsotillstånd och om det finns behov av behandlingar. Om du har stora behov kan vi behöva sätta upp en ny tid för genomgång av olika behandlingsalternativ.

Efter avslutad undersökning och terapiplanering får du ett undersökningsprotokoll och en riskbedömning samt tips hur du kan förbättra din munhälsa.

Profylax

 

Vi tycker det är viktigt att man sköter om sina tänder dagligen för att undvika karies och tandlossning som är de vanligaste tandsjukdomarna.

För kariessjukdom spelar kosten stor roll. Undvik frekventa sockerintag och låt tänderna vila mellan måltiderna. Rökare drabbas oftare av tandlossning och munslemhinneförändringar, så försök sluta röka.

Vi rekommenderar tandborstning två gånger dagligen med fluortandkräm samt rengöring mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar en gång per dag.

För dig som har en förhöjd kariesrisk rekommenderar vi som tillägg daglig sköljning med fluorlösning 0.2%.

Är du muntorr kan man behöva borsta med en högfluortandkräm, till exempel Duraphattandkräm som finns på Apoteket eller använda fluortabletter.

Har du problem med blödande tandkött och tandlossning är noggrann tandborstning och daglig rengöring mellan tänderna mycket viktig.

Vi anpassar våra råd efter dina behov och vad vi kommit fram till vid undersökningen.

 

Tandimplantat

 

Har du förlorat en eller flera tänder kan implantat vara en möjlighet för dig. Implantat innebär att man sätter in en eller flera titanskruvar på det ställe där du saknar tänder. Detta görs med en operation och under lokalbedövning. Implantatskruven får sedan läka fast ca 2-3 månader innan man sätter fast en tandkrona eller större bro. Det går att ersätta såväl enstaka tänder, större tandluckor, som hela käkar.

Vi använder oss av implantat från Straumann AB.

• Du kan prata, skratta och le utan att vara orolig.
• De nya tänderna sitter fast och känns nästan som egna.
• Du kan äta vad du vill utan problem.
• Kan ta bort smärtan från dåligt sittande proteser.
• Man behöver inte slipa ner friska tänder för en bro.
• Bidrar tlll att bevara benet i käken.

Tandvård med laser

 

Vi kan erbjuda tandbehandling med laser. Vi har sedan flera år arbetat med energirikt laserljus och kan laga tänder, utföra kirurgi, behandla munslemhinneförändringar m.m.

Fördelen är att man inte berör tanden med ett borr som vid konventionell tandvård utan laserkällan kan hållas några mm ifrån tanden. Det är skonsammare för patienten, man behöver inte alltid bedövning. Nackdelen är att det tar längre tid.